主题位置 广州 / 发现广州 » 论坛 » 发现广州 » 【流逝的时间,永远的记忆】 --T060 继续放牛 108
旧帖 2010-06-28 20:58:31
Post #51
Re: 【流逝的时间,永远的记忆】 --T 060 继续 ...

牛毛 牛 离线 牛毛 牛

Re: 【流逝的时间,永远的记忆】 --T 060 继续 ...

雷德幻象 wrote:
为左支持本土文化同埋粤语,劲撑你.........shy

点解个日行街唔见你地架?shy

因为我带完距地去签到,陪距地行左下东山口三个点就翻左教堂了,琴日我地教堂有赞美会,你见唔到我开心网上面记录写今年我唔参加发现广州咩?!

呢个深度发现作业,系中午做完赞美会,大家仲系到周街扑去稳点影相,我就开始做咖啦!!

因为我基本上无得行,所以我琴日无带相机去,全部相都系其他队员个到,要今晚收左,整理完,听晚先发得。

各位期待睇PP既DXJM,唔该等多一晚啦!

我绝对唔好呃你D分既,一定交足功课!!

----------------------------------------
爱是恒久忍耐,又有恩慈。爱是不嫉妒。爱是不自夸。不张狂。不作害羞的事。不求自己的益处。不轻易发怒。不计算人的恶。不喜欢不义。只喜欢真理。凡事包容。凡事相信。凡事盼望。凡事忍耐。爱是永不止息。

如今常存的有信,有望,有爱,这三样,其中最大的是爱。

旧帖 2010-06-28 21:01:48
Post #52
Re: 【流逝的时间,永远的记忆】 --T 060 继续放牛

行走在天涯 离线 行走在天涯 等D功课交完先,再看努力程度比分,嘿嘿

----------------------------------------
带着吉他,浪迹天涯,唱歌给你听
新浪微博:茉莉花芽 http://weibo.com/xzty

旧帖 2010-06-28 21:03:17
Post #53

行走在天涯 wrote:
等D功课交完先,再看努力程度比分,嘿嘿

你都无睇过我前面个D野就甘写,我好伤心啊,你点补偿比我啊?!

爱是恒久忍耐,又有恩慈。爱是不嫉妒。爱是不自夸。不张狂。不作害羞的事。不求自己的益处。不轻易发怒。不计算人的恶。不喜欢不义。只喜欢真理。凡事包容。凡事相信。凡事盼望。凡事忍耐。爱是永不止息。

旧帖 2010-06-28 21:15:07
Post #54
Re: 【流逝的时间,永远的记忆】 --T 060 继续放牛

哭泣的灵魂 离线 哭泣的灵魂 第一句有意思``DIDI震```

磨坊韶关群:52400830    磨坊韶关的老乡加入

旧帖 2010-06-28 21:28:18
Post #55

哭泣的灵魂 wrote:
第一句有意思``DIDI震```

友人建议我将``DIDI震``注册商标申请专利。  big smile

旧帖 2010-06-28 21:46:21
Post #56

kanina_p 离线 kanina_p 睇得出牛牛功课做得好用心,支持!

最是那一低头的温柔,像一朵水莲花,不胜凉风的娇羞

旧帖 2010-06-28 21:54:29
Post #57

楚楚广州 离线 楚楚广州 很用心的功课
谢谢分享

30岁小美女的幸福生活:一杯热茶、一本好书、一个喜欢的地儿、快乐无忧的行走~~~

旧帖 2010-06-28 22:02:05
Post #58

kanina_p wrote:
睇得出牛牛功课做得好用心,支持!

点解支持完无加分既?

旧帖 2010-06-28 22:26:59
Post #59

szhippo 离线 szhippo 支持粤语写作!
加咗5分,鼓励一下

汗~~湿了多少土地?

旧帖 2010-06-28 22:45:03
Post #60

szhippo wrote:
支持粤语写作!
加咗5分,鼓励一下

原来呢个系你 ID 啊,我终于知道啦!!

旧帖 2010-06-28 22:50:56
Post #61

牛毛 牛 离线 牛毛 牛 http://www.google.cn/music/song?id=Se43702d4deb8b6d9&rview=share

细佬歌

肥仔个头,大过五层楼,肥仔只手,细过荷兰豆,肥仔个丿丿喔痘痘。

琴晚有个同学话,我细细个个阵口UP UP既童谣,距无听过,甘岩先肥仔呢个头,点都应该听过拉呱。

其实,每个地方既小朋友,从细到大,总会学到当地唔少歌仔。童谣即系小朋友最早接触到既文学样式,是传唱系小朋友之间既无乐谱既歌谣。从我地细细个牙牙学语,屋企D长辈TUM我地训,一路到我地读幼稚园,同D朋友仔一起唱一起玩,童谣系陪伴我地成长既亲密至交。到呢家,究竟你仲记得几多首细个个阵学过既歌仔?今晚,就等牛牛老师同大家一起复习下先啦。

点虫虫
点虫虫,/ 虫虫飞,/ 飞到荔枝基。/ 荔枝熟,/ 摘满屋;/ 屋满红,/ 伴住个细蚊公。

点虫虫
点虫虫,/ 虫虫飞,/ 飞到荔枝基。/ 荔枝熟,/ 无定仆,/ 仆落阿仔个鼻哥窿。

凼凼转
凼凼转,/ 菊花圆,/ 炒米饼,/ 糯米团。/ 亚妈叫我睇龙船,/ 我唔睇,睇鸡仔。/ 鸡仔大,/ 捉去卖。/ 卖得几多钱?/ 卖得三百六十钱。

摇篮曲
嗳姑乖,/ 嗳大姑仔嫁后街。/ 后街有哋乜嘢买? / 有哋鲜鱼鲜肉买。/ 鲜花戴,/戴唔晒,/ 丢落牀頭畀个老鼠拉,/ 一拉拉去隔条街。/ 隔街有哋乜嘢买,/ 有哋鲜鱼鲜肉买,/ 鲜花戴,戴唔晒,……

路好行
行,/ 行,/ 行,/ 行到街边拾个橙。/ 橙好食,/ 路好行。

鸡公仔
鸡公仔,/ 尾高高,/ 养儿养女唔好咁心粗。/ 唔好心肝唔好,就唔记得父母嘅功劳。

拍大髀
拍大髀,/ 唱出歌,/ 人人话我冇老婆,/ 嘀起心肝娶番个,/ 有钱娶个娇娇女,/ 冇钱娶个豆皮婆。 / 豆皮婆,/ 食饭食得多,/ 痾屎痾两箩,/ 痾尿冲大海,/ 痾屁打铜锣。

月光光
月光光,/ 照地塘;/ 年卅晚,/ 摘槟榔;/ 槟榔香,/ 摘子姜;/ 子姜辣,/ 买菩达;/ 菩达苦,/ 买猪肚;/ 猪肚肥,/ 买牛皮;/ 牛皮薄,/ 买菱角;/ 菱角尖,/ 买马鞭;/ 马鞭长,/ 起屋樑;/ 屋樑高,/ 买张刀;/ 刀切菜,/ 买箩蓋;/ 箩蓋圆,/ 买只船;/ 船沉底,/ 浸死两个番鬼仔,/ 一个蒲頭,/ 一个沉底。

排排坐
排排坐,/ 食果果。/ 猪拉柴,/ 狗烧火。/ 猫儿擔凳姑婆坐,/ 坐烂屎唿咪赖我。

黐塘虫尾
黐塘虫尾 ,/ 塘虫尾 飞,/ 飞到菜田基。/ 田基有条蛇,/ 吓嚫你两仔爷。

丫蝉喊
丫蝉喊,/ 荔枝熟,/ 阿婆喊,/ 买豬肉,/ 大人喊,/ 俾滚水渌,/ 细蚊仔喊,/ 俾米升焗。

卖懒
卖懒,/ 卖懒,/ 卖到年年三十晚,/ 人懒我唔懒。

白榄仔,暗暗香
白榄仔,/ 暗暗香,/ 大哥买归阿嫂尝。/ 阿嫂唔尝,畀过细姑娘。/ 姑娘得食随街唱,/ 果然大嫂锡姑娘。

落雨大
落雨大,/ 水浸街。/ 阿哥担柴上街卖,/ 阿嫂教我做花鞋。/ 花鞋花袜花腰带,/ 一串珍珠两边排。/ 有钱打对铃啉鼓,/ 冇钱打个石榴牌。

落大雨
落大雨,/ 去睇灯,/ 唔见花鞋共手巾,/ 边个执到畀番我,/ 买盒细茶谢你恩。/ 个条手巾唔打紧,/ 个对花鞋值万银。/ 鞋頭种得三竿竹,/ 鞋尾种得一箩姜,/ 中间起得一层楼。

鸡公仔,尾弯弯
鸡公仔,/ 尾弯弯,/ 做人新妇甚艰难。/ 早早起身都有话晏,/ 眼泪唔乾入下间。/ 下间有个冬瓜仔,/ 问过安人煮定蒸。/ 安人话煮,老爷又话蒸,/ 蒸蒸煮煮唔中意。/ 大揸拉盐佢话淡,/ 手甲挑盐又话咸。/ 三朝打烂三条夾木棍,/ 仲话:咁好花裙俾你跪到烂,/ 咁好石头俾你跪到崩。/ 横又难,直又难,/ 不如捨命落阴间。/ 人话阴间条路好,/ 我话阴间条路好艰难。

猜呈沉
呈沉剪,/ 呈沉包,/ 呈沉糯米叉烧包;/ 老鼠唔食香口胶,/ 要食豆沙包。

捉大贼
点兵兵,/ 点贼贼;/ 点着边个做大兵,/ 点着边个做大贼。

踩脚趾
咚啄,/ 酸姜,/ 你阿嫲,/ 缠脚娘。

劈友
劈友,/ 劈友,/ 快啲走。/ 走得快,/ 好世界。/ 走得嚤,/ 无鼻哥。

捞鱼仔
花手巾,/ 真引人,/ 基边捞鱼好过瘾;/ 一兜一条好手运,/ 千祈唔好捞着扮。

飞石仔
勾鼻鬼,/ 正死仔,/ 一入广东乱咁嚟,/ 杀人放火以为威。/ 点不知,/ 有嘢睇,/ 遇着陈棠就飞石仔,/ 打到佢爬喺地下要食泥。

萝卜头
萝卜头,/ 点豉油,/ 点得多,/ 咸过头,/ 点得少,/ 淡谋谋。/ 佢以为,/ 好正斗,/ 点不知,/ 俾人踢罗柚,/ 一踢踢到西门口。  

卖白榄
沙榄啵,/ 茶窖货。/ 一分钱,买两个。/ 唔好食,咪逗货!/ 食落爽甜无渣啵,/ 食过好食呢--再嚟就买过。/ 沙榄,茶呀 茶窖货--

收卖佬
烂铜烂铁,/ 收买烂铜买烂锡。/ 烂锑罉、烂铜煲、锑煲,/ 烂烂都买。/ 有乜玻璃酒樽旧嘅药水樽,/ 有乜铜仙镍币,书纸报纸旧嘅新闻纸,/ 有就趁贵拎嚟卖嘞--

街头草药
家有两面针,/ 唔怕拳头打入心,/ 若然被人错打嚫,/ 立用大小二还魂。

卖武行
咚咚砰!/ 咚咚砰!/ 伙记慢打锣。/ 打得锣多锣吵耳,/ 打得更多夜又长……

游龙舟
龙舟舟,/ 出街游。/ 姐妹行埋莫打斗,/ 封封利事责龙头。/ 龙头龙尾添福寿,/ 老少平安到白头。

龙舟歌
龙舟龙舟,/ 游呀游游。/ 游到你家门口,/ 它摆尾又点头,/ 祝你家有福禄寿:/ 福到你家子孙平安,/ 禄到你家财源又有,/ 寿到你家老人童颜白发,/ 后辈人仔乐无忧。

艇仔粥
嚟嘞!/ 好靓艇仔粥!/ 食啰 --有鱼有虾又有肉,/ 靓粥滚去又一渌,/ 唔使蒸呢唔使焗,/ 八宝靓味口有福。/ 君食一碗艇仔粥呢,/ 祝你过河行桥有好木,/ 君走出门遇乡里,叫亚叔。/ 若然过南洋呢口爷 -- / 揾钱返嚟,起一间龙凤大屋。/ 嚟嘞--食返一碗艇仔粥。

飞机榄
飞机榄,/ 飞机榄,/ 一飞就飞落你天棚。/ 你唔使劳 嘈 唔使喊,/ 银纸丢落嚟,/ 和味嘅飞机榄,/ 落到你肚腩。

花生肉
花生肉,/ 南乳肉,/ 重好食过焗腊肉。

猜呈沉
呈沉剪,/ 呈沉包,/ 呈沉糯米叉烧包,/ 老鼠唔食香口胶,/ 要食豆沙包。

凼凼转
凼凼转,/ 菊花圆,/ 炒米饼,/ 糯米团。/ 亚妈叫我睇龙船,/ 我唔睇,/ 睇鸡仔,/ 鸡仔大,/ 拎去卖。/ 卖得几多钱?/ 卖得三两钱,/ 得来买膏又买盐。/ (卖得三百六十五个仙。)

捉大贼
点指兵兵,/ 点指贼贼,/ 点着谁人做大兵,/ 点着谁人做大贼。

骑牛牛
骑牛牛,/ 牛牛走,/ 牛牛向前咪回头,/ 若然回头就打箩柚。

咕噜咕噜
咕噜咕噜一,/ 咕噜咕噜二,/ 咕噜咕噜三,/ 准备开炮打敌人!

挑花篮
手指仔,/ 挑花篮,/ 穿来织去变化多;/ 有鱼有虾样样变,/ 我挑你挑赛神仙。

卖懒
卖懒,/ 卖懒,/ 卖到年卅晚,/ 人懒我唔懒。

扯大缆
一二三,/ 三二一,/ 肥婆跳舞,/ 顶第一。

过天梯
过天梯,/ 虾矮仔,/ 人在东来佢在西,/ 唔怕米贵最怕矮。

黐塘尾(蜻蜓)
黐塘尾,/ 塘尾飞,/ 飞到菜田基,/ 田基有条蛇,/ 吓亲你地两仔爷。

路好行
行,/ 行,/ 行,/ 行到街边拾个橙。/ 橙好食,/ 路好行。

拍大髀
拍大髀,/ 唱山歌,/ 人人话我冇老婆,/  嘀起心肝娶番个,/ 有钱娶个娇娇女,/ 冇钱娶个豆皮婆。 / 豆皮婆,/ 食饭食得多,/ 痾屎痾两箩,/ 痾尿冲大海,/ 痾屁打铜锣。

月光光
月光光,/ 照地塘;/ 年卅晚,/ 摘槟榔;/ 槟榔香,/ 摘子姜;/ 子姜辣,/ 买萝卜;/ 萝卜苦,/ 买猪肚; / 猪肚肥,/ 买牛皮;/ 牛皮薄,/ 买菱角;/ 菱角尖,/ 买马鞭;/ 马鞭长,/ 起屋樑;/ 屋樑高,/  买张刀;/ 刀切菜,/ 买箩蓋;/ 箩蓋圆,/ 买只船;/ 船沉底,/ 浸死两个番鬼仔。(一个蒲頭,一个沉底。)

排排坐
排排坐,/ 吃果果,/ 猫衣担凳比姑婆坐,/ 坐烂个屎忽,/ 唔好赖我,/ 赖番隔离个二叔婆

丫蝉喊
丫蝉喊,/ 荔枝熟,/ 阿婆喊,/ 买豬肉,/ 大人喊,/ 俾滚水渌,/ 细蚊仔喊,/ 俾米升焗。

白榄仔,暗暗香
白榄仔,/ 暗暗香,/ 大哥买归阿嫂尝。 / 阿嫂唔尝,/ 畀过细姑娘。/ 姑娘食完周街唱,/ 佢话大嫂锡姑娘。

落雨大
落雨大,/ 水浸街。/ 阿哥担柴上街卖,/ 阿嫂出街着花鞋。/ 花鞋花袜花腰带,/ 珍珠蝴蝶两边排。

落雨大
落雨大,/ 去睇灯,/ 唔见花鞋同手巾,/ 边个执到畀番我,/ 买盒靓茶谢你恩。/ 果条手巾唔打紧,/ 个对花鞋值万银。/ 鞋頭种得三杆竹,/ 鞋尾种得一箩柑,/ 中间起得一层楼,/ 大个可以玩结婚。

鸡公仔,尾弯弯
鸡公仔,/ 尾弯弯,/ 做人新妇甚艰难。/ 早早起床都话晏,/ 眼泪未乾入田间。/ 田间有个冬瓜仔,/ 问过夫人煮定蒸。/ 夫人话煮,/ 老爷又话蒸,/ 蒸蒸煮煮唔中意。/ 大揸拉盐佢话淡,/ 手甲挑盐又话咸。/ 三朝打烂三条夾木棍,/ 仲话:/ 咁好花裙俾你跪到烂,/ 咁好石头俾你跪到崩。/ 横又难,/ 直又难,/ 不如捨命落阴间。/ 人地话阴间条路会好行,/ 我话阴间条路也甚艰难。

踩脚趾
咚啄,/ 酸姜,/ 你阿嫲,/ 缠脚娘。

劈友
劈友,/ 劈友,/ 快啲走。/ 走得快,/ 好世界。/ 走得嚤,/ 无鼻哥。

捞鱼仔
花手巾,/ 真引人,/ 基边捞鱼好过瘾;/ 一兜一条好手运,/ 千祈唔好牟(蹲)到头都晕。

飞石仔
勾鼻鬼,/ 正死仔,/ 一入广东乱咁嚟,/ 杀人放火以为威。/ 点悟知,/ 有嘢睇,/ 遇着陈棠就飞石仔,/ 打到佢爬喺地下要食泥。

鼻涕虫
阿猪仔,/ 流鼻涕,/ 眼大大,/ 嘴细细,/ 一二三四唔扭计。

斗柑
“篾”开柑,/ 数柑核,/ 边个核多就边个得,/ 吾准赖猫甘缩骨。

跳橡筋
董存瑞,/ 十八岁,/ 为国牺牲炸堡垒,/ 炸到敌人卜卜脆,/ 全国人民流眼泪。

掟砖头
掟砖头,/ 斗大够,/ 一掟掟到西门口,/ 溅起浪花抛浪头。

月光光
月光光,/ 照地堂,/ 虾崽你乖乖睡落床,/ 听朝(明天)阿妈要捕鱼虾啰,/ 阿爷睇牛要上山坡,/ 哦哦哦...... 阿崽你快高长大啰 / 帮手阿爷去看牛羊, / 哦哦哦...... ,/ 月光光,/ 照地堂,/ 虾崽你乖乖睡落床,/ 听朝(明天)阿妈要捕鱼虾啰!/  阿嫲织网要织到天光,哦哦哦...... ,/ 虾崽你快高长大啰 / 撑艇撒网就更在行,/ 哦哦哦......

伏垒垒
一就预备,/ 二就垒埋,/ 三就开盘,/ 四就嚟到,/ 伏到算数。

估手指
估手指,/ 要估中,/ 边个吾中,/ 就吾中用,/ 裤浪底穿个窿。

打波子
大眼鸡,/ 咸鱼头,/ 你屙尿,/ 吾洗手。

碌铜仙
碌铜仙,/ 打铜钱,/ 全凭眼界手出先,/ 叮响铜钱俾个仙。

打泥炮
打泥炮,/ 泥炮响,/ 吾使揸枪上战场。

飞麻鹰
折纸机,/ 麻鹰飞,/ 飞来飞去吾落地,/ 因为麻鹰有条尾。

趿跛跛
趿跛跛,/ 跳跳脚,/ 咚咚咚,/ 上跳下跳似麻雀

撞跛脚
趿跛跛,/ 跛佐蹄,/ 无米煮,/ 煮泥沙,/ 无屋住,/ 住楼梯,/ 楼梯有只鬼,/ 吓到你钻落床下底。

顶手掌
伸长手,/ 顶手掌,/ 死人都要顶硬上,/ 依牙崩哨猫甘样。

斗远
斗远掟石头,/ 因住咪甩手,/ 石头最无眼,/ 掟亲吾好眼泪流。

咬蔗须
咬蔗须,/ 要睇毛,/ 短毛输,长毛赢,无毛果个悟算数。

赖尿虾
赖尿虾,/ 炒冬瓜,/ 炒吾熟赖阿妈,/ 阿妈生着你哨牙,/ 成日刨西瓜;/ (阿妈生着你哨牙,落雨唔驶怕。)

游戏
好波,/ 二比零,/ 三文鸡,/ 四毫四,/ 六只妈娄(猴)七条尾,/ 十个老婆擒住你

哄细路
又喊又笑,/ 乌蝇打醮,/ 蠄蟧攋尿,/ 老鼠行桥,猫咿偷笑。

西園菱角
西園菱角兩頭尖,/ 菱角落塘卖八仙。/  八仙散落珍珠粒,/ 珍珠跌落繡珠蓮; / 菱角紅還著綠, / 金橘著青李著黃, / 金橘大過菠蘿漢, / 今晚慈菇坐歌堂;/  三更鼓,/ 閂閘時,/  龍眼過園偷荔枝; / 菱角擔槍來打你,/  嚇得油柑碌墮地; / 白欖聽得嫌熱氣, / 香椽煮錯賴黃皮。

姑丈擔凳
姑丈擔凳个仔坐,/ 个仔坐落就湯雞。/  雞系門前喔喔啼, / 不如湯隻鴨; / 鴨又嫌佢毛多多,/ 不如湯隻鵝。/  鵝又嫌佢鵝頸長,/  不如湯隻羊; / 羊又嫌佢羊腳叉,/  不如湯隻馬。 / 馬會送我出渡頭, / 不如湯隻牛; / 牛會耕田養人口, / 不如湯隻狗。 / 狗會见人就摇头, / 不如湯隻大花貓;/ 貓兒又會捉老鼠,/ 不如湯隻大肥豬。/ 肥豬食你三斗祿,/  你就食佢三旧肥豬肉。

小花貓
小花貓,/ 貓!貓!貓! / 會叫又會跳, / 日裏逗著寶寶笑,/  夜裏不跳也不叫, / 靜靜守鼠洞,/  老鼠出來要求饒!

金欖核
金欖核,/ 兩頭尖, / 大哥留妹過新年, / 留來留去留唔住, / 一頂花轎到門邊; / 大哥打辦紅羅傘, / 二哥打辦金鳳針,/  胭脂水粉三哥買,/  腳著花鞋四哥裝,/  五哥便買廣州箱, / 綠檯綠椅六哥裝, / 七哥便買潮州槓, / 八哥便買象牙床,/  九哥便買猴子箱;/  十個阿哥,/ 十個阿嫂,/  十個兵馬伴姑娘, / 行到橋頭燒炮仗,/  边个够佢甘鬼响!

猜呈沉
咚啄,/ 紫姜、/ 大笨象,/ 揸支枪,/  去打仗,/ 打完仗, / 返嚟食碗辣椒酱,/  隔篱屋企烧炮仗,/  问你响唔响,/ 唔响奖你两巴掌。

“雪”滑梯
细蚊仔,/ 雪滑梯,/ 因住跌落嚟,/ 咪学陈德贵,/ 成日流鼻涕,/ 跌亲个箩柚唔好睇。

过天梯
过天梯,/ 虾矮仔,/ 人在云东过到西,/ 唔怕米贵就最怕矮。

做大戏
黑面李逵,/ 红面关公,/ 三国水浒乱晒龙,/ 打败清兵系英雄。

弹象棋
打棋子,/ 靠眼屎/ ,全凭眼界靠本事,/ 唔好睇错认够屎。

画乌龟
乞儿仔,/ 画乌龟,/ 一人一笔咪乱嚟,/ 最后果个人衰仔煮饭仔
煮饭仔仔先落米,/ 风炉透火柴对齐,/ 千其唔好咁拿西,/ 我哋係细蚊仔。

打马仔
一人骑角马,/ 两人骑猪乸,/ 三步要埋头,/ 撞到面就打。

斗辣椒
红辣椒,/ 绿辣椒,/ 平时你镲嘴藐藐,/ 今日你无胆同我撩。

放臭屁
鬼叫你甘贪心,/ 闻佐我个屁,/ 索入佐个鼻,/ 我要你赔返二两四。

味水底
味水底,/ 摸泥沙,/ 摸到泥沙当金龟,/ 摸吾到系契弟。

钻台底
陈德贵,/ 住得矮,/ 床下底有只鬼,/ 吓到佢钻台底。

淡水沙梨
淡水嘅沙梨,/ 脆甜南华李、/ 三华李、/ 蛋黄李,/ 爽甜得嚟带有桂花味。/ 帮衬吓啦,/ 伊道的生果冇得比。  

好多好多既呢D歌仔,编织出我地童年一个又一个既美梦,陪住我地玩完一个又一个既游戏。

究竟有边几首系你成日唱,或者到呢家都仲识得背咖?写低落黎同我地一起分享下啦!!

牛毛 牛 于 2010-06-28 23:29:22 编辑

旧帖 2010-06-29 00:07:08
Post #62

戏肉黎啦!

连续几年,每到6月最后一个星期日就系落雨既日子,都唔明点解我地会甘“贵人”既。

琴日贵人一行6个人,用作七个半钟,行佐26个点,跑佐大半个旧广州,沿途留底好多脚毛做路标。

终于系4:53翻到中华广场。赶到脚痛啊,阴功!

旧年一样甘多既时间,我地跑佐35个点,今年老了,退步了。

阿茶话“无动力了”!

牛毛 牛 于 2010-06-30 22:13:54 编辑

旧帖 2010-06-29 06:59:33
Post #63

乖乖海豚 离线 乖乖海豚 呢个一定要顶

未曾清贫难成人,­
未经打击老天真;­
自古英雄出炼狱,­
从来富贵入凡尘;­
醉生梦死谁成器,­
破马长枪定乾坤!­

旧帖 2010-06-29 10:53:54
Post #64

kenxiao 离线 kenxiao
牛毛  牛 wrote:
都话我无相咯,D相系肥恩同绿茶个到啊。

我今年都无去行,唉。。。。。。。

途中见到元元同我表哥,距地两个已婚人士居然唔肯派利市比我。

disapprove

甘你抓他地请你FB咩得罗big smile

现实中用真名说假话,网络中用假名说真话

旧帖 2010-06-29 10:58:51
Post #65

kenxiao wrote:
甘你抓他地请你FB咩得罗big smile

我想抓你啵,你几时请我食饭啊?!

旧帖 2010-06-29 11:09:42
Post #66

雷德幻象 离线 雷德幻象 yah~,我地27个,好彩咁都比我搵到少少安慰........哈哈!big smile

当世外桃源有了你的存在,便不再是世外桃源,so......世上根本没有世外桃源.............

旧帖 2010-06-29 11:28:55
Post #67

paradiserain 离线 paradiserain
牛毛 牛 wrote:

戏肉黎啦!

连续几年,每到6月最后一个星期日就系落雨既日子,都唔明点解我地会甘“贵人”既。

琴日贵人一行6个人,用作七个半钟,行佐26个点,跑佐大半个旧广州,沿途留底好多脚毛做路标。
终于系4:53翻到中华广场。赶到脚痛啊,阴功!

这个线路不错,适当延长可以搞个广州百公里,届时一定参加

http://www.doyouhike.net/forum/globe/2328607,0,0,1.html
http://www.doyouhike.net/forum/leisure/896268,0,0,1.html
http://www.doyouhike.net/city/shenzhen/409354,0,0,1.html
皇氏古建築大全

旧帖 2010-06-29 13:13:21
Post #68

雷德幻象 wrote:
yah~,我地27个,好彩咁都比我搵到少少安慰........哈哈!big smile

其实,我怀疑出发前我有离远见到你,你个日系咪带鸭舌帽?

旧帖 2010-06-29 16:16:11
Post #69

真言 离线 真言 吾错,吾错。。。。顶一下!

我仲记得唱:鸡公仔,尾拖拖。。。

落大雨,水浸街。。。

假的就是假的  伪装应该剥去

花很黄不叫黄花 山不黄偏命黄山~〔婺源、黄山归来记〕
http://www.doyouhike.net/forum/backpacking/416291,0,0,1.html

旧帖 2010-06-29 17:34:04
Post #70

真言 wrote:
吾错,吾错。。。。顶一下!

我仲记得唱:鸡公仔,尾拖拖。。。

落大雨,水浸街。。。

究竟应该系“尾弯弯”定系“尾拖拖”咖?

旧帖 2010-06-29 22:48:54
Post #72

牛毛 牛 离线 牛毛 牛 今晚同我偶像分享我关于做一个“广东音乐”主题既谂法,结果俾偶像问我问到口哑哑,唔知应该点答距先好。
系啊,究竟我地做“发现广州”系为乜既呢?纯粹为做而做?定系。。。。。。?

究竟我地呢家既“发现广州”内涵有几多呢??

如果俾你黎做下一届“发现广州”既组委,你会将活动目的定位系边到?
假如你系参赛者,甘你又会想系广州发现出D乜呢?
[欢迎跟帖讨论]

旧帖 2010-06-30 10:52:30
Post #73

舒娃娃 离线 舒娃娃 哈,睇返D歌仔真是有意思

每一处都有好风景

旧帖 2010-06-30 16:58:05
Post #75

牛毛 牛 离线 牛毛 牛 哇,我地个靓女队长黎啦!!

旧帖 2010-06-30 16:59:04
Post #76

队长话要讨论完先出发喔,大家快D睇下题目先啦!

旧帖 2010-06-30 17:00:02
Post #77

搞掂,影翻张大合照,然后就出发了!!

距地上路,我就要离队了!!

你地加油啊!

» 论坛 » 发现广州 » 【流逝的时间,永远的记忆】 --T060 继续放牛 108

邀请xuliang1215参加此活动